Websites hulporganisaties zijn onveilig 

 

Driekwart van de websites van hulporganisaties is onveilig volgens browsers als Google Chrome, Edge en Firefox. Daarmee dreigen ze hun goede plek in de zoekresultaten van Google te verliezen. Oorzaak: een website die begint met http ipv https. Dat blijkt uit een analyse van 573 goede doelen en hulporganisaties uitgevoerd door Hulporganisaties.be

De term onveilig betekent geenszin dat je website virussen bevat. Het betekent vooral dat informatie in formulieren op je site niet versleuteld (geëncrypteerd) worden verstuurd.  De omschakeling van http naar https lijkt een technisch niemendalletje waar niemand wakker van ligt. Toch is de overzetting belangrijk, beklemtoont Michel Piedfort van Hulporganisaties.be.

Wat is SSL en waarom dient het?

Het versturen van berichten via je website op een versleutelde en veilige manier kan door over te schakelen van http naar https of het nemen van een SSL certificaat. Deze omschakeling van http naar https lijkt een technisch niemendalletje waar niemand wakker van ligt. Toch is de overzetting belangrijk, beklemtoont Michel Piedfort van Hulporganisaties.be.

SSL staat voor Secure Sockets Layer en versleutelt het dataverkeer tussen de website en haar bezoekers. Het wordt voor mensen met slechte bedoelingen (hackers) veel moeilijker om de informatie die surfers naar je via een websiteformulier sturen te lezen.

Als bijvoorbeeld iemand een bericht via je website verstuurd: ik bevestig onze afspraak en zijn mailadres ingeeft, dan wordt dit na versleuteling bijvoorbeeld qzeoijzq izqeii 1259 ieiz. Als jij de mail binnenkrijgt, dan staat er opnieuw de gewone tekst. Mensen met slechte bedoelingen die de versleutelde tekst lezen, zullen die rare tekens bijna nooit kunnen ontcijferen.

 

Hoe herken je een website met een SSL certificaat?

In je browser zie je bovenaan direct of een website een SSL certificaat heeft. Voor de naam van de website zie je de vermelding https in plaats van http.

Bovendien zie je voor de naam een hangslot in het groen. In Chrome komt er nog het woord veilig uitdrukkelijk naast te staan. Een voorbeeld hiervan vind je op de website van Dierenartsenzondergrenzen.be.

Bij Vagga.be zie je geen https. Het is nog een gewone http website. Naast de http zie je een i in een cirkel staan. Als je hierop klikt, dan komt er een melding Wees voorzichtig. Het klinkt alsof de website absoluut onveilig is, hoewel dit niet zo hoeft te zijn.

 

4 belangrijke redenen waarom je best asap een SSL certificaat neemt

1. Google gaat websites die wel een https domeinnaam hebben voorrang geven op de websites zonder https en dus de gewone websites met http benadelen in het tonen van de zoekresultaten. Van een volledige ban is voorlopig geen sprake.

2. Je schenkt aan je surfers vertrouwen omdat je aangeeft dat veiligheid voor je belangrijk is.

3. Elke website met een formulier, dit kan een invulformulier voor contact of bestelling zijn, moet in het kader van de GDPR wetgeving een https domeinnaam hebben vanaf mei 2018. Wie geen https heeft, is in principe in overtreding en riskeert een boete.

4. Bij heel wat hostingbedrijven, zoals Hulporganisaties.be is een SSL certificaat gratis in het hostingpakket van 45 euro/jaar inbegrepen. Het kost je als hulporganisatie dus niets extra.

 

Neem nu een

SSL certificaat aan

€45  excl btw per jaar

  • SSL certificaat via Let’s Encrypt
  • domeinnaam .be
  • hosting voor 1 jaar
  • 5 GB webruimte
  • Fair Use Dataverkeer
  • 5 my sql databases
  • Vooruitbetaling

7 + 3 =

Hostingpakket met SSL certificaat

mail of bel 0486 329 020

15 + 10 =